fbpx

Cum pregătești peretele pentru vopsire

Primul pas în redecorarea unei camere este alegerea specificului acesteia (dormitor adulți, cameră copii, cameră de zi, etc). După ce ați stabilit acest aspect urmează alegerea culorilor și, mai ales, a tipurilor de vopsea pe care le veți utiliza. (Dacă nu știți încă ce tip de vopsea să folosiți, puteți afla mai multe detalii în cadrul secțiunii Cum să alegi vopseaua potrivită). După ce ați pus la punct și aceste detalii e timpul să vă apucați de treabă.

1. De ce vei avea nevoie pentru a începe

Dacă v-ați imaginat deja cum va arăta viitoarea cameră, nu mai rămâne decât să adunați materialele, uneltele și echipamentul pentru protecție și să începeți treaba. Pentru a nu vizita magazinul cu materiale de construcții de mai multe ori, am pregătit o listă cu tot ce veți avea nevoie:

 

Materiale

  • Tencuială
  • Glaspapir
  • Grund/Amorsă
  • Bandă adezivă
  • Cuțit/cutter

Unelte

  • Pânze/celofan pentru a proteja podeaua și mobila
  • Cârpe pentru praf
  • Găleată cu apă și săpun
  • Burete
  • Racletă/șpaclu
  • Bloc de șlefuire
  • Aspirator

Echipament de protecție

  • Mănuși
  • Mască pentru praf

2.Curățarea camerei

După ce aveți tot ce vă trebuie e timpul să vă înarmați cu pasiune, echipament de protecție, haine lejere și multă răbdare – urmează să curățați camera ce va arăta în curând ca nouă.

 

2.1. Scoateți din camera toată mobila, toate decorațiunile și toate protecțiile pentru prize și întrerupătoare

Cu cât scoateți mai multe obiecte din cameră, cu atât vă va fi mai ușor să vă mișcați și vă veți asigura că nu murdăriți/stropiți cu vopsea altceva în afară de pereți.

 

2.2. Mutați orice nu poate fi scos din cameră în mijlocul acesteia și acoperiți-le cu pânză sau celofan pentru a evita să le pătați cu vopsea.

Asigurați-vă că sunt acoperite în totalitate, deoarece vopseaua are de multe ori tendința de a ajunge exact în locurile în care nu vă așteptați.

 

2.3. Faceți puțină curățenie generală în camera

Aspirați și apoi spălați podelele; spălați tâmplăria cu o cârpă umezită; ștergeți pânzele de păianjen și praful, etc.

 

2.4. Puneți hârtie pe marginile camerei

Puteți utiliza orice tip de hârtie, de la ziare, la reviste, la hârtie folosită – orice considerați că este mai economic.

 

2.5. Curățați pereții/suprafețele ce urmează să fie vopsite

Acest pas este deosebit de important în cazul bucătăriilor și al grupurilor sanitare, unde pereții sunt predispuși la diferite reziduuri. O soluție simplă compusă din detergent de vase și apă funcționează perfect în majoritatea cazurilor. Puteți utiliza un burete sau un mop cu burete pentru a fi cât mai eficienți. Nu uitați să clătiți rapid pereții de săpun după ce i-ați terminat de spălat.

3. Pregătirea pereților

Când camera strălucește de curățenie și sunteți sigur că mobila și podeaua sunt protejate, puteți începe pregătirea pereților pentru prima mână de vopsea.

 

3.1. Umpleți găurile, imperfecțiunile, crăpăturile, etc. din pereți cu ipsons

După aplicare, lăsați ipsosul să se usuce conform indicațiilor producătorului, apoi sablați. Aplicați încă un strat și mai sablați încă o dată dacă e necesar.

 

3.2. Aplicarea unui strat de grund este un alt pas important în pregătirea pereților

Dacă pereții voștri sunt deja acoperiți cu un strat de vopsea mată pe bază de apă, puteți aplica pur și simplu noua vopsea. În cazul în care trebuie să vopsiți peste o vopsea pe bază de ulei sau latex, ar fi de recomandat să aplicați un strat de grund înainte. Totodată, fie că alegeți să aplicați grund pe tot peretele sau doar pe o anumită porțiune, zonele ce au fost astupate cu ipsos nu ar trebui să rămână niciodată fără un strat de grund. În caz contrar, acestea ar putea apărea ca niște zone lucioase după ce terminați de vopsit.

 

3.3. Aplicați grundul până la o distanță de 2-3 cm de tavan și apoi completați cu vopsea de aceeași culoare (de obicei de culoare albă)

Acest lucru previne ieșirea vechii vopsele la suprafață în cazul în care banda aplicată nu se potrivește cu exactitate cu linia demarcatoare a stratului de vopsea.

 

3.4. În final, aplicați bandă adezivă pentru vopsit pe întrerupătoare, prize, tâmplărie, pereți adiacenți, etc. pentru a le proteja de vopseaua nedorită

O bandă adezivă pentru vopsit de calitate este foarte importantă deoarece va trebui să vă asigurați că marginea benzii peste care urmează să vopsiți va sta lipită foarte bine pe întreg parcursul proiectului. Pentru a vă fi mai ușor, puteți încerca să scoateți prizele și întrerupătoarele de pe pereți; puteți încerca să scoateți și clanțele ușilor dacă este cazul.

4. Concluzii / Sfaturi finale

După ce ați reușit să curățați camera și să pregătiți pereții urmează partea cea mai distractivă: vopsirea camerei în culorile mult visate. Sfatul nostru este să începeți acest proiect cu pasiune, entuziasm și răbdare și să nu uitați să purtați mereu echipament de protecție.
Call Now Button