Cum să alegi vopseaua potrivită
Alegerea vopselei potrivite poate fi un proces foarte complex, în special pentru cei care nu sunt familiarizați cu domeniul. Primul pas ce trebuie făcut este stabilirea naturii proiectului (Ex: Doresc să îmi redecorez dormitorul.) Începe apoi analiza situației actuale a spațiului ce urmează să fie vopsit (În ce stare sunt pereții? Trebuie aplicat un strat de bază? Ce finisaj va fi folosit?). După ce aveți toate datele probleme, puteți alege liniștiți tipul/tipurile de vopsea/vopsele de care aveți nevoie. După ce ați achiziționat toate cele necesare va trebui să pregătiți peretele pentru vopsire și apoi să vă apucați efectiv de vopsit.
1. Cum să alegi stratul de bază
Grunduri pe bază de ulei
Acest tip de grunduri se usucă greu, emană compuși organici volatili și necesită diluanți pentru fi curățate sau diluate. În urma utilizării lor se obține un finisaj foarte fin, ce este ideal pentru umplerea porilor din lemn. Grundurile pe bază de ulei asigură totodată și o bună barieră protectoare ce nu permite taninilor din lemn să iasă la suprafață.
Grundurile pe bază de ulei sunt recomandate pentru:
- Lemnul neprelucrat
- Lemnul care a mai fost vopsit
- Tipuri de lemn (cedru, etc.) ce tind să elimine tanini
- Lemnul foarte erodat
- Vopseaua ce începe să cedeze datorită crăpăturilor și a urmelor
Grunduri pe bază de latex
Aceste grunduri ce se usucă rapid și sunt solubile în apă, au evoluat foarte mult în ultimii ani iar sunt acum disponibile și în variante ce nu conțin compuși organici volatili. Grundurile pe bază de latex nu sunt atât de fragile precum cele pe bază de ulei sau shellac și oferă un finisaj mult mai flexibil și mai rezistent la crăpături. Sunt din acest motiv cea mai bună alegere pentru ipsosul nefinisat, deoarece oferă un aspect uniform texturii dintre placa peretelui și compusul utilizat. Totodată, permit vaporilor de apă să treacă prin perete, reducând astfel riscul crăpăturilor.
Grundurile pe bază de latex sunt ideale pentru:
- Pereții cu ghips nefinisat
- Lemnlele rășinoase, precum pinul
- Elementele de zidărie, cum ar fi cărămida sau betonul
- Metalul zincat, după ce este curățat corespunzător
Grunduri pe bază de shellac
Grudurile pe bază de shellac se usucă foarte rapid și necesită diluant pentru a fi curățate și diluate. Deși emană miros și sunt dificil de utilizate, reprezintă o soluție excelentă pentru acoperirea petelor și asigurarea impermeabilității suporturilor pe care sunt aplicate.
Grundurile pe bază de shellac se folosesc de obicei pentru:
- Urmele de apă, fum sau rugină
- Lemn, metal, plastic sau ghips când este nevoie de un produs ce se usucă rapid
- Lemn ce are tendința de a elimina rășină
2. Cum să alegi vopseaua pentru finisaj
Vopsele mate
Aceste vopsele oferă un aspect fin și uniform, fiind alegerea ideală pentru camerele mai formale din casă, cum ar fi sufrageriile. Poartă denumirea de ”mat” deoarece suprafețele pe care sunt aplicate nu reflectă aproape deloc lumina. Acesta este unul dintre beneficiile principale ale vopselelor mate, deoarece ajută și la acoperirea imperfecțiunilor, cum ar fi crăpăturile sau găurile de la cuie; sunt totodată o alegere inspirată și pentru vopsirea tavanelor. Un alt beneficiu este faptul că necesită mai puține aplicări decât vopselele de tip semi-gloss sau gloss și sunt mult mai ușor de retușat, datorită contrastului mai scăzut dintre vopseaua cu care se retușează și suprafața deja vopsită.
Vopselele Eggshell
Dacă sunteți nehotărâți, o vopsea te tip Eggshell este mereu o soluție validă. Are un aspect fin, este lavabilă și merge foarte bine în camerele de zi, camerele de familie și pe holuri. Numele provine de la efectul distinctiv ce oferă suprafeței vopsite textura cojii de ou (când este observată dintr-un anumit unghi, la lumină). Aceste vopsele sunt foarte puțin lucioase, dar reflectă lumina mai mult decât vopsele mate. Sunt totodată mult mai ușor de curățat și întreținut decât vopselele mate, și sunt per ansamblu mai durabile.
Vopselele satinate
Vopselele ce oferă un finisaj satinat sunt probabil cele mai des utilizate, atât pentru suprafețe interioare, cât și pentru cele exterioare. La fel ca cele de tip Eggshell, aceste vopsele reprezintă o soluție foarte bună pentru zonele cu trafic intens, precum camerele copiilor, camerele de familie și holuri. Sunt foarte rezistente la mucegai și sunt mai ușor de curățat decât vopselele mate sau cele eggshell, și pot fi șterse cu ușurință. Când vine vorba de suprafețele exterioare, vopselele satinate previn infiltrarea apei și nu își pierd culoarea chiar dacă sunt expuse perioade îndelungate la soare. Sunt o soluție inspirată și pentru vopsirea obloanelor și a ferestrelor.
Vopselele Semi-gloss (Semi lucioase)
Acest tip de vopsele sunt mai lucioase decât cele satinate, dar nu reflectă lumina la fel de mult ca cele lucioase (gloss). Ambele variante (gloss și semi-gloss) oferă pereților un aspect lucios și oferă camerei un aspect mai luminos. Oferă totodată nuanțelor pale și culorilor mai puțin aprinse le oferă un plus de intensitate și luminozitate. Sunt ideale pentru zonele cu umiditate ridicată precum băile și bucătăriile, în special varianta semi-gloss, datorită rezistenței ridicate la umiditate. Sunt foarte ușor de curățat în comparație cu alte tipuri de vopsele, iar ca și dezavantaj principal, vopselele lucioase scot în evidență orice imperfecțiune a peretelui sau tavanului pe care sunt aplicate.
Vopselele gloss (lucioase)
Vopselele ce reflectă cea mai multă lumină sunt cele de tip gloss (lucioase). Sunt perfecte pentru uși, dulapuri, și alte zone ce sunt spălate frecvent. În exterior, gloss-ul este recomandat pentru balamalele ușilor, ferestre și obloane. Vopselele semi-gloss și gloss necesită de obicei mai multe aplicări decât vopselele mai puțin lucioase; totodată trebuie mai multă pregătire înainte de a le aplica (cum ar fi sablarea).
3. Cum să alegi tencuiala
Tencuiala este disponibilă într-o gamă foarte largă de culori și poate fi aplicată în diverse modalități pentru a obține textura și finisajul la care visați. Finisajele pot fi mate, semi-mate, lucioase și foarte lucioase iar texturile pot fi foarte fine sau pot imita piatra, nisipul sau texturi mai complexe.>
Tencuiala pe bază de var (Lime-based)
Acest tip de tencuială este creată din var învechit hidratat și poate fi folosită atât pentru pereții interiori, cât și pentru cei exteriori. Este foarte rezistentă la crăpături, surpări și mucegai, iar lumina și fenomenele meteorologice nu-i afectează culoarea. În plus, este și hipoalergenică.
Tencuiala pe bază de ciment (Cement-based)
Recomandată de obicei pentru zonele cu umiditate ridicată, tencuiala pe bază de ciment oferă o soluție durabilă pentru pereții ce sunt amenințați constant fie de mucegai, fie de fenomenele meteorologice.
Tencuiala Acrilică
Tencuiala acrilică poate fi folosită atât pentru proiectele de interior, cât și pentru cele de exterior, și este o soluție foarte inspirată pentru zonele cu trafic intens datorită durabilității excelente pe care o oferă. În plus, respinge apa și umezeala, este economică, lavabilă și ușor de retușat.
Tencuiala pe bază de celuloză
Această tencuială este recomandată doar pentru pereți interiori, și este recomandată pentru proiecte ce necesită o izolare fonică și termică foarte bună.
4. Concluzii
Sperăm că în urma parcurgerii acestei liste detaliate de vopsele și tencuieli vă puteți face măcar o idee despre următorii pași a-i proiectului vostru. Sfatul nostru este să verificați și de ce aveți nevoie pentru a pregăti peretele și pentru vopsirea efectivă, astfel încât să fiți cât mai eficienți (în special cu drumurile până la magazinul de specialitate).